13 frappáns életbölcsesség Rejtő Jenőtől

Created with Sketch.

Ha nevettetésről van szó, akkor nekem nem kérdés, hogy Rejtőhöz fordulok. De ezúttal olyan idézeteket hoztam tőle, amik viccesek, és mégis, mégis… bennük van az, ami miatt Rejtő humora annyira egyedi és húsbavágó. A görbe tükörből az ember néz vissza ránk.

Mindegyik bölcsességnél feltüntettem azt is, melyik regényből való, és mondanom sem kell, ajánlom bármelyiket. Nem is okoskodok tovább, mutatom őket:

„Embernek lenni nagy betegség, és gyógyíthatatlan.” (Csontbrigád)

„Az igazság láthatatlan tankja nem ismer ellenállást, ha elindul, akkor robogásába belesiketül és belepusztul minden emberi igyekvés.” (Csontbrigád)

„Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.” (Piszkos Fred, a kapitány)

„…az ember, ha művelt író, jobb, ha leplezi a tudatlanságát.” (A három testőr Afrikában)

„Van így néha az ember. Egy turista barátom, aki már több ízben mászott fel a Mont Blanc-ra, múlt héten megpofozta a házmestert, mert nem járt a lift, és gyalog kellett közlekednie az ötödik emeletre.” (A szőke ciklon)

„Ha bűnös lennék, bevallanám. Sajnos, csak hülye vagyok, és ezt szégyellem.” (Vesztegzár a Grand Hotelben)

„És most az dobja rám az első követ, aki nem fél attól, hogy szájon vágom!” (A Láthatatlan Légió)

„A nő olyan, mint egy költői hasonlat. Ha szép, akkor az sem baj, ha nincs semmi értelme.” (Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára)

„Akinek pénze van, az ne zavarja dolgozással a mások munkáját.” (Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára)

„Az emberi részvét éppen fordítottja egy kirándulásnak. Mennél távolabb fekszik térben a szánalom célja, annál gyorsabban eljut hozzá megértő embertársainak szíve!” (Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára)

„Jön a nő! Mindig így kezdődik! Vigyázat! Figyelem! A férfi mindent kiszámít alaposan, előrelátóan, precízen, véglegesen. És erre jön a nő! Másodpercenként százhúsz kilóméteres hazugságokkal, lihegve, hadarva, szemlesütve, ájuldozva vagy mosolyogva; egyszercsak jön, és mindent halomba dönt! Aztán leül a halomra, és kipúderezi magát. És őszinte részvétét fejezi ki.” (Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára)

„Világhírű leszek. Az egyetlen mód arra, hogy valaki munka nélkül jólétben élhessen, és ne kritizálják.” (Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára)

„Tanulság: aki mindenben ártatlan és mégis mindenért sír, azt, úgy látszik, előbb-utóbb az ok és okozat sorrendjének felcserélésével meg is verik visszamenőleg mindenért.” (Piszkos Fred közbelép Fülig Jimmy őszinte sajnálatára)

Nektek van kedvenc bölcsességetek? Írjátok meg a kommentekben!

Olvastad már a regényemet?

Az Úton egy harminchoz közeledő, kalandvágyó magyar lány útkereséséről szól, aki a világ végére megy, hogy megtalálja azt, amire valójában vágyik – na, meg még egy csomó kengurut, vombatot, krokodilt, harsányzöld vagy éppen vörös és kietlen ausztrál tájat.

Ha tetszett, oszd meg:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük