Az e-könyv előnyei – olvasóként és íróként

Created with Sketch.

Tudom, tudom, a szaga. Nincsen az a jó könyvszag, nem zizegnek a lapok, nem porosodik díszeleg otthon a polcon. De tisztázzuk még az elején, nem vagyok ellene a hagyományos könyveknek, és egy bizonyos fokig megértem a hozzájuk való érzelmes ragaszkodást. Mégis, nálam úgy alakult a dolog, hogy nyolc éve szinte csak elektronikus formában olvasok könyvet. Amikor pedig a saját regényem kiadására sor került, nem is volt kérdés számomra, hogy szeretnék e-könyvet is. Ebben a cikkben pedig az e-könyvekkel kapcsolatos tapasztalataimról mesélek, olvasóként és íróként egyaránt.

Miért olvass e-könyvet?

Kezdem azzal, hogy tudom, nem ugyanolyan. Nem fogja mindenki szeretni az e-könyvet, és nem is kiváltója, hanem kiegészítője a hagyományos könyveknek. Számomra azonban sokkal több előnye van, mint hátránya. Először is, mindig pici lakásban laktunk, és ebből kifolyólag igyekeztünk minimalizálni az ott tárolandó cuccokat. Imádom a tele könyvespolcokat, különösen régi kastélyok csodás fafaragásokkal díszített hatalmas könyvtáraiban, de a saját lakásomban a túl sok könyv csak teher lett volna, mert nem volt egy fél szobányi hely nekik.

Ehhez jön hozzá, hogy háromszor költöztem át az Atlanti-óceánt az elmúlt tíz évben. Ha valaha próbáltad már bepakolni az életedet egyetlen bőröndbe, akkor nem fogsz meglepődni, hogy sokkal fontosabb személyes tárgyak sem férnek be, nemhogy könyvek. Az első ilyen költözéskor kezdtem e-könyveket olvasni, mivel egy egyéves ösztöndíjjal voltam kinn az Egyesült Államokban, és tudtam, kár vennem bármit, úgysem fogom tudni hazavinni a végén. Az év során pedig megszerettem az elektronikus formában való olvasást.

Az utazások során egyébként is jól jön az e-könyvek minimális helyigénye és könnyű hordozhatósága, és nem is csak egy hosszú repülőútra gondolok, hanem akár a munkahelyemre való ingázásra, amikor a metrón, villamoson olvastam, és nem egy 500 oldalas könyvet kellett a táskámba tuszkolnom minden nap.

Ezen felül pedig kényelmes is így olvasni. Nagyíthatok a betűméreten, beállíthatok több könyvjelzőt is (szeretek megjelölni adott részeket, amik megragadtak, nemcsak azt a helyet, ahol épp tartok), és félhomályban, sötétben is tudok olvasni, mert halvány fénnyel világít a kijelző.

Amit nem szeretek? Kell hozzá áram, legalább időnként, hogy feltöltsem az e-book olvasót, különben bezár a könyvtár. A legtöbb e-könyv olvasó viszont sokáig bírja, egy 12 órás repülőút nem lesz probléma, az egyhetes sátorozás a vadonban már igen. Emellett vigyázni kell rá, óvni a nedvességtől, nem összefogdosni maszatos (pl. naptejes) kézzel. Persze, a hagyományos könyvekre is vigyázni kell, de attól, hogy leöntöd teával, vagy beleszakítasz véletlen az egyik lapba, még használható marad a könyved. Az e-book olvasó ennél könnyebben elpusztítható. 

Végül, nincs könyvszaga, valóban. De ennek a hiányát annyira meg lehet szokni, hogy évek múlva már nem is lesz hiány, velem legalábbis így volt, és ezzel magamat is megleptem.

Miért adj ki e-könyvet?

A másik oldalról nézve a dolgot, e-könyvet megéri kiadni bárkinek, aki könyvet ad ki. Ha már beleteszed a munkát a könyvkiadásba, akkor nagyon kevés plusz munkával e-könyvet is kínálhatsz mellé.

Az e-könyvnél nem kell előre becsülnöd az eladott példányszámot, hogy annak megfelelő számban nyomtass, mert végtelen példány áll a rendelkezésedre, bármikor. Nincsen nyomtatási és szállítási költség, ezért az e-könyvet jóval olcsóbban adhatod (ne tőlem kérdezd, miért nincs ez így sok nagy könyvesbolt-láncnál, én az enyémet mindig is olcsóbban adtam a nyomtatott változatnál, sőt, jelenleg csak e-book formában vásárolható már a regényem).

Az e-könyv kiadása ingyenes is lehet. Persze, mind tudjuk, semmi sincs teljesen ingyen, és egy könyv elkészítése alapvetően rengeteg munkával jár. Viszont a kész e-könyvedet ingyen feltöltheted számtalan online bolt katalógusába, akik az eladások után vesznek majd le jutalékot. Hogy ezt hogyan teheted meg, arról már korábban készítettem egy részletes tájékoztatót, töltsd le itt.

A nehézségek? Pontos magyar statisztikai adatokról nem tudok, de a saját tapasztalatom és más beszámolók alapján is Magyarországon egyelőre a hagyományos könyv jóval keresettebb, mint az e-book. A külföldön élő magyarok viszont (és nem elhanyagolható a számuk!) fogékonyabbak az e-könyvekre. Valamint aki e-könyvet olvas, az viszont szinte kizárólag azt olvas, ezért nem érdemes lemondani már alapból egy adott olvasói körről csak azért, mert nem kínálsz e-könyvet.

Na, kit győztem meg, hogy adjon egy esélyt az e-könyvnek? Ha próbáltátok, és nem tetszett, akkor miért nem?

Olvastad már a regényemet?

Az Úton egy harminchoz közeledő, kalandvágyó magyar lány útkereséséről szól, aki a világ végére megy, hogy megtalálja azt, amire valójában vágyik – na, meg még egy csomó kengurut, vombatot, krokodilt, harsányzöld vagy éppen vörös és kietlen ausztrál tájat.

Ha tetszett, oszd meg:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük