12 dolog, amit nem tudtál Ausztráliáról

Created with Sketch.

Sokan kérdezték tőlem tavaly, miért pont Ausztrália? Hiszen az olyan messze van, meg különben is, ott minden meg akar ölni. A válaszom erre mindig az volt: mert olyan különleges (és a kenguruk nem is ölnek meg, bár nagyot tudnak rúgni).

Az a három hét, amit ott töltöttünk a Kedvessel, szinte álomnak tűnik visszatekintve. A különleges nem is elég erős szó. Minden sokkolóan új és más ezen a távoli kontinensen, amiről alig tudunk valamit azon kívül, hogy irdatlan messzi van, és élnek ott mérges kígyók meg pókok (nem kevés). De mit érdemes tudni még? Hoztam néhány érdekes tényt és különleges élményt nektek. A teljesség igénye nélkül. 🙂

 1. Az Ausztráliában élő állatok és növények többsége sehol máshol nem található meg a földön. A bokrok, fák mássága és egyedisége éppúgy szembetűnő, mint a számtalan furcsa erszényes.
 2. Az Antarktisz után talán Ausztrália a legmostohább és élettel szemben legellenségesebb kontinens. A szélsőségek hazája. Simán lehet, hogy egyik csücskében ciklon pusztít, árvíz van, egy másikban pedig megfékezhetetlen bozóttűz tombol.
 3. Nem akar minden megölni. Tény, hogy sok állatfaj van, amik akár halálos sérülést is okozhatnak. Mérges kígyók és pókok, medúzák, krokodilok, cápák – hogy csak a legismertebbeket említsem. De ezen állatok egyike sem akar megölni téged. Sőt, a legtöbb vadon élő állat elkerüli az embert, ha teheti.
 4. A kenguru számtalan fajt jelent valójában, különféle méretben és színben láttunk mi is többfélét az utunk során. Voltak nyúlnál alig nagyobb feketék, de majdnem akkora barna példányok is, mint én magam, valamint azok a tipikus kisebb barnák, amiket a kenguruként ismerhetünk fényképekről.
 5. A repülő kutyákkal a trópusi esőerdőkben lehet találkozni. Kicsit hasonlítanak a denevérre, csak aranyosabbak. 🙂 Gyümölcsökkel táplálkoznak.
 6. Krokodilok nemcsak trópusi folyókban találhatók meg, sőt a legnagyobb és legveszélyesebb krokodil az ún. saltwater crocodile, aki bizony beúszik az óceánba is. Különösképp a folyótorkolatoknál fordul elő. A Krokodil Dundee című filmből látásból ismerhetjük.
 7. Nem minden strandon lehet fürdeni. Néhol medúzák, máshol krokodilok, legtöbbször azonban az erős áramlatok miatt. Érdemes mindenhol elolvasni a tájékoztató táblákat.
 8. Míg Ausztrália területe az Amerikai Egyesült Államokét közelíti, népessége közelebb áll Magyarországhoz. Nem egészen 25 millióan lakják ezt a hatalmas kontinenst. Ezzel szemben az alig nagyobb USA lakossága 325 millió.
 9. A fentiből következik, hogy néhány nagyobb városon kívül sehol nincs tömeg. Tömeg? Jóformán ember se. Pedig mi a keleti partvidéket jártuk be, ami a legsűrűbben lakott a kontinensen.
 10. Ha egy ausztrál azt mondja egy strandról, hogy zsúfolt, azt általában úgy kell érteni, hogy akár több mint 10 ember is van ott. Volt olyan strand, ahol egyedül voltunk egész délután, mindössze egy félénk rájával találkoztunk odabenn a vízben.
 11. Nem igaz, hogy az amerikaiak a Barbecue-nemzet, mert az ausztrálok. Szinte minden városi park és strand tele van elektromos grillsütőkkel, amiket ingyen használhatnak a látógatók. Használják is, és tisztán hagyják ott.
 12. Melyik modern demokráciában fordul elő olyan, hogy a miniszterelnök szőrén-szálán eltűnik? Hát Ausztráliában. Harold Holt egykori miniszterelnök 1967-ben egy decemberi napon elment szörfözni. Nyomát se látta senki azóta se.

Most ennyi fért bele. Te tudsz még érdekes, nem túl ismert dolgokat Ausztráliáról?

Olvastad már a regényemet?

Az Úton egy harminchoz közeledő, kalandvágyó magyar lány útkereséséről szól, aki a világ végére megy, hogy megtalálja azt, amire valójában vágyik – na, meg még egy csomó kengurut, vombatot, krokodilt, harsányzöld vagy éppen vörös és kietlen ausztrál tájat.

Ha tetszett, oszd meg:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük