Miért választottam a magánkiadást?

Created with Sketch.

Úton: Miért választottam a magánkiadást?

Hamarosan megjelenik az Úton. Magánkiadásban. Kicsit félve mondom ki. Előítéletektől félve. Egy igazi könyv mögött kiadó áll. És a Libriben nem is kapható? Manapság bárki kiadhat bármit. Mondják – rosszallóan.

Valóban, ha bármit nem is, sok mindent ki lehet adni, ha valakinek megvan hozzá az elszántsága. Ez baj? Hogy az író közvetlenül is elérheti az olvasókat? Hogy nem kell mindenkinek a hagyományos könyvkiadás gépezetén keresztülmenni? Hogy egy író kezébe veheti a saját regénye sorsát, ha úgy dönt? Én ezt inkább lehetőségnek látom. Hogy ez-e a könnyebbik lehetőség? Ha azt nézzük, hogy a kiadókhoz nehéz bekerülni, elsőkönyves szerzőként főleg, akkor talán. De ha azt, hogy a magánkiadásnál az író dolga és felelőssége sok minden, amiről egyébként a kiadó gondoskodna, akkor egyáltalán nem.

Én a magánkiadást választottam, gyakorlati és érzelmi megfontolásból is. A hagyományos könyvkiadás folyamatában részt venni ugyanis főleg két szereplőnek nem éri meg: az írónak és az olvasónak. A könyvek drágák, mire a folyamat végén az olvasók kezébe kerülnek. Az íróknak kevés a beleszólásuk a saját könyvüket illető kérdésekbe, kevés a részesedésük a haszonból is. A kiadók általában magas példányszámokkal dolgoznak, amik egy olyan szerző esetén, aki nem rendelkezik már eleve stabil, nagy rajongói bázissal, garantált veszteséget jelentenek. Nagyon sok kiadó emiatt alapból nem is foglalkozik elsőkönyves szerzőkkel.

Majdnem öt évre visszatekintő blogger múltam szintén a magánkiadás melletti érv lett. Megszoktam és megszerettem a függetlenséget. Hiszek a jó szöveg erejében. Blogok olvasójaként pedig úgy látom, az írói függetlenség olyan érték, ami a hagyományos médiából annak lényegéből fakadóan hiányzik. (És a bloggerek közül sem őrzi meg mindenki, de ebbe a témába most nem másznék bele.)

Azt szeretném, ha az Úton elérhető áron sok emberhez eljuthatna. Ezért lesz kapható e-könyv formátumban is, a nyomtatott könyv pedig kis példányszámban fog készülni. Az értékesítés online: e-könyv platformokon és a honlapomon keresztül közvetlenül tőlem is rendelhető lesz.

Iratkozz fel a hírlevélre, hogy először értesülj róla, ha megjelenik, és ne maradj le a kedvezményekről!

Hogyan adj ki e-könyvet ingyen?

Készítettem egy rövid, de az e-könyvek magánkiadásával kapcsolatban minden lényeges kérdésre választ adó e-könyvet (naná!) a témában, melyet ingyen megkapsz, ha feliratkozol a havi hírlevelemre.

Olvastad már a regényemet?

Az Úton egy harminchoz közeledő, kalandvágyó magyar lány útkereséséről szól, aki a világ végére megy, hogy megtalálja azt, amire valójában vágyik – na, meg még egy csomó kengurut, vombatot, krokodilt, harsányzöld vagy éppen vörös és kietlen ausztrál tájat.

Ha tetszett, oszd meg:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük