A gyerek, akinek nem lett volna szabad megszületnie

Created with Sketch.

Born a Crime – ez a címe Trevor Noah dél-afrikai humorista önéletrajzi könyvének, ami egy olyan világra nyitotta rá a szemem, amiről eddig mindössze néhány száraz tényt tudtam. Dél-afrikai Köztársaság. Apartheid. Egy kisgyerek élete első bűnét követi el azzal, hogy megszületik – egy fekete nő és egy fehér férfi kisfiaként. Mivel a rasszok közti effajta érintkezés akkoriban börtönnel büntetendő, a kis Trevor igen sok időt tölt a négy fal között, nem foghatja meg anyja kezét az utcán, és nem hívhatja apának az apját.

Trevor Noah története nemcsak egy kisfiút és annak bátor, erős jellemű, lázadó édesanyját, valamint az ő különleges kapcsolatukat mutatja be, hanem rajtuk keresztül egy olyan világot is, amiről eddig nem sokat tudtam: az apartheid és poszt-apartheid korszakát Dél-Afrikában. Mindezt pedig olyan különleges humorral teszi, hogy kitört belőlem a nevetés akkor is, amikor talán inkább sírni kellett volna. Mégis nevettem, sőt az jutott eszembe, hogy Trevor legerősebb fegyvere is a humor lehetett, mert ezt másképp nem lehetett elviselni – vagy nevetett rajta az ember, vagy beleőrült.

Ahogy Malala könyvének olvasásakor, úgy most is egyfajta “kultúrsokkot” kaptam, annyira más világ az, amiben Trevor története játszódik. Mégis, ez a világ is a valóságunk része, még ha messze is van és nem is tudunk sokat róla.

A fekete anya és fehér apa gyermeke a feketék közt túl világos bőrű, a fehérek közt pedig túl sötét. A kőkemény rasszizmus közepette, ami mindenkit besorol valahova, Trevor nehezen találja a helyét, ő mintha nem tartozna sehova. Nagyanyja, aki unokatestvéreinek ugyancsak sokszor ellátja a baját különféle csínytevésekért, Trevort egyetlen egyszer sem meri megütni, hiszen hogyan üthetne meg egy fekete egy fehéret…

Megismerjük a történetből a kereszténység és az őslakosok saját hitvilágának keveredéséből létrejött érdekes egyveleget, valamint számos alkalommal síró-nevető tanúi lehetünk annak, mit eredményez, hogy a fehérek részben bevonták az őslakosokat a saját maguk világába, részben pedig kizárták őket abból.

Egyik legjobb példája talán ennek a Hitler nevű táncos esete a zsidó iskolában rendezett koncerttel. Igen, ezt a fiút Hitlernek nevezték, és a gyanútlan Trevor lelkes “Raise your hands up for Hitler!” felkiáltással biztatta a közönséget, miközben színpadra lépett. Kapunk utólagos magyarázatot is, szemfelnyitót. Trevor, aki azóta angol és amerikai tévéműsorokban szerepelt humoristaként, ismeri a nyugati világot, de ismeri azt a másikat is, ahonnan jött. Olyan dolgokat képes megmutatni nekünk és megértetni velünk, amiket egy nyugati civilizációban felnőtt fehér ember amúgy talán sosem látna meg. Mindezt pedig, humoristához méltóan nagyon szórakoztató stílusban teszi.

Te olvastál már könyvet olyan szerzőtől, aki a sajátodtól nagyon különböző kultúrában nőtt fel? Mit adott neked?

Olvastad már a regényemet?

Az Úton egy harminchoz közeledő, kalandvágyó magyar lány útkereséséről szól, aki a világ végére megy, hogy megtalálja azt, amire valójában vágyik – na, meg még egy csomó kengurut, vombatot, krokodilt, harsányzöld vagy éppen vörös és kietlen ausztrál tájat.

Ha tetszett, oszd meg:

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük