Piton karaktere az új kedvencem a Harry Potterből?

Created with Sketch.

Nos, én korábban nem igazán kedveltem Pitont. Amikor kamaszként olvastam a Harry Pottert, Sirius és Lupin voltak a kedvenc szereplőim, a későbbi újraolvasáskor ehhez még hozzájött Luna és a Weasley ikrek. Oké, Harry is kedvenc volt mindig is. De Piton?

Amióta viszont én is írok (és itt a hasonlóságnak vége is 😛 ), azóta élénken foglalkoztat a kérdés, mitől lesz jó egy karakter, hogyan lehet jó karaktereket írni, és, természetesen, az élő példák erre. Azóta szerettem meg igazán Pitont? Nem éppen. De azóta egyre inkább azt gondolom, hogy a Harry Potter-sorozat egyik legjobban megírt (ha nem A legjobban megírt) karaktere Piton.

De miért?

A hét részes könyvsorozat első olvasásakor az első résztől az utolsóig folyamatosan azon törtem a fejem, hogy Piton akkor most jó vagy rossz. Az első részben határozottan gonosznak tűnik, de a végére kiderül, nem az. Ezután egy ideig úgy hisszük, a jó oldalon áll, majd kiderül valami, ami alapján inkább azt gondoljuk, mégsem, csak úgy tesz. Majd egyértelműen bizonyítva látjuk, hogy gonosz, és Rowling még ezen is tud fordítani az utolsó részben.

Na, szóval, ha egy karakter ilyen feszültséget tud fenntartani az olvasó fejében, és folyamatosan döbbenetes meglepetéseket okoz, akkor azért érdemes elgondolkodni rajta, mit tud.

Jó vagy rossz?

Piton pedig azt tudja, hogy nagyon komplex karakter. Jó-e, vagy rossz? Éppen ő maga a bizonyítéka annak, hogy nehéz ezt feketén-fehéren eldönteni valakiről. Piton az élete során tesz jót is, rosszat is, és biztosan csak azt állíthatjuk róla, hogy tehetséges és okos varázsló, valamint higgadt, józan és bátor ember.

Bántalmazó apa mellett nőtt fel, amiről ugyan épp csak említést tesz a regény, de sejthető, ezzel a gyerekkorral maga mögött már elég korán védőpajzsot von maga köré, belső világát, érzéseit megtanulja elrejteni. Az iskolában szekálások céltáblájává válik, amelyeknek egyik vezetője James Potter, Harry apja. Ez csak még inkább elidegeníti kortársai nagy részétől, és még jobban megkeményíti őt. Piton felnőttként is kemény és szarkasztikus, érzelmei kifürkészhetetlenek, mert úgy gondolja, azok túlságosan sebezhetővé tennék. 

Tanárként a gyerekek nagy részét sem szereti, sőt, szekálja, megszégyeníti őket – ahogyan annak idején diáktársai őt magát. De amikor a diákok némelyike komoly veszélybe kerül, akkor Piton minden tőle telhetőt megtesz, hogy megvédje.

Lenézi a muglikat úgy általában (talán részeges, erőszakos apja miatt, aki történetesen szintén mugli), de a kis Lili Evanset megnyugtatja, hogy nem baj, hogy ő mugli, nem lesz ebből hátránya, valamint jóval később Phineas Nigellusra is rászól, hogy ne használja a “sárvérű” szót. Ugyanakkor évekkel azelőtt ő is sárvérűnek nevezi Lilit, ami miatt végleg megromlik a viszonyuk – és amit Piton valószínűleg egész további életében bán.

Bármennyire is érzéketlen, hideg figurának tűnik, a Piton tettei mögötti fő mozgatórugó egész életében a Lili iránt érzett szerelme, emiatt hű Dumbledore-hoz is, és emiatt segít megóvni Harryt Lili halála után.

Harry és Piton

De miért gyűlöli akkor Harryt? Kamaszként ezt kevésbé értettem, de felnőtt fejjel már nem tűnik annyira ok nélkülinek Piton ellenségessége. Harry valóban nem tehet róla, de a léte folyamatosan emlékezteti Pitont mindarra, amit az apjában gyűlölt, és mindarra, amit az anyjában szeretett, és ezzel nem tud megküzdeni. Ettől csak még valóságosabb lesz számomra Piton karaktere, hiszen a való életben is gyakran előfordul, hogy amiatt idegesít vagy ellenszenves nekünk valaki, ami bennünk van, nem amiatt, ami benne.

Harry pedig, amikor végül megérti Pitont, helyreteszi magában ezt az egészet. Nem hinném, hogy szereti, de tiszteli, és a tettei iránti tiszteletből nevezi el róla egyik fiát (és apjáról, Piton riválisáról, James Potterről a másikat). Valahogy így vagyok Pitonnal egyébként én is. Nem mondhatnám, hogy megszerettem a karakterét, de csodálattal adózok neki, annak, ahogy meg lett írva. Bár én tudnék ilyen karaktert írni… meg egy Harry Potter-jellegű sikerszériát.

Te hogy vagy Pitonnal? Kik a kedvenc karaktereid a HP-ből?

Olvastad már a regényemet?

Az Úton egy harminchoz közeledő, kalandvágyó magyar lány útkereséséről szól, aki a világ végére megy, hogy megtalálja azt, amire valójában vágyik – na, meg még egy csomó kengurut, vombatot, krokodilt, harsányzöld vagy éppen vörös és kietlen ausztrál tájat.

Ha tetszett, oszd meg:

 

One Response

  1. […] Piton karaktere az új kedvencem a Harry Potterből? […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.