8 kedvenc utolsó mondatom 8 híres regényből

Created with Sketch.

8 híres utolsó mondat

Habár mostanság azt az igaznak tűnő kifogást hitetem el magammal, hogy nincs annyi időm olvasni, mint szeretném, visszatérek most egy kicsit mégis az eredeti témához, ami miatt ez a blog indult, kedves könyveimhez, azoknak is a legfrappánsabb utolsó mondataihoz, esetenként bekezdéseihez. Általam és az én ízlésem, szeszélyem szerint kiválasztva. Nem ritka, hogy valójában a regény maga is szükséges, hogy kontextusban értelmezzük az utolsó mondatokat. Ez amúgy az életben általában sem ritka. Akkor koppanjanak azok a mondatok:

„Látja… az élet nem olyan jó… De nem is olyan rossz, amilyennek hisszük.” (Guy de Maupassant: Egy asszony élete)

„Ó, hiúságok hiúsága! Ki boldog közülünk ezen a világon? Ki kapta meg azt, amire vágyott? És ha megkapta, ki van megelégedve?… Elég volt, gyerekek, csukjuk be a színházat, rakjuk el a bábukat. Játékunk véget ért.” (William Makepeace Thackeray: Hiúság vására)

„– És mit gondol, meddig fogunk még így föl-alá hajókázni ezen a kurva folyón? – kérdezte. Florentino Arizának ötvenhárom éve, hét hónapja és tizenegy napja megvolt rá a válasza. – Amíg csak élünk – mondta.” (Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején)

„Így törjük a csapást, hajtjuk hajónkat előre, szemben az árral, hogy a végén a múltba érkezzünk.” (F. Scott Fitzgerald: A nagy Gatsby)

„De azt hiszem, mégiscsak el kell lépnem nemsokára az Indián-föld felé, mert Sally néni adoptálni akar, és meg akar civelizálni, abból pedig már elegem volt, és ki nem állom.” (Mark Twain: Huckleberry Finn kalandjai)

„Elvégre a holnap az már egy másik nap.” (Margaret Mitchell: Elfújta a szél)

„Az állatok a disznókról az Emberekre, az Emberekről a disznókra, aztán a disznókról megint az Emberekre néztek, és már nem tudták megmondani, melyik az Ember és melyik a disznó.” (George Orwell: Állatfarm)

„…mert az olyan nemzetségnek, amely száz év magányra van ítélve, nem adatik meg még egy esély a világon.” (Gabriel García Márquez: Száz év magány)

Olvastad már a regényemet?

Az Úton egy harminchoz közeledő, kalandvágyó magyar lány útkereséséről szól, aki a világ végére megy, hogy megtalálja azt, amire valójában vágyik – na, meg még egy csomó kengurut, vombatot, krokodilt, harsányzöld vagy éppen vörös és kietlen ausztrál tájat.

Ha tetszett, oszd meg:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük