Ingyen letölthető Word sablon kézirat nyomtatásához

Created with Sketch.

Ingyen letölthető Word sablon kézirat nyomtatásához

Hogyan lehet nyomdakész formába hozni a regényed kéziratát? Meg tudod csinálni te magad is? Egyszerűbben, mint hinnéd. Van hozzá sablon? Csináltam egyet, és ingyen letöltheted a bejegyzés végén.

A magánkiadásban az a nehéz, hogy minden a te felelősséged, a kézirattól kezdve a nyomdai előkészítésen át a marketingig. Vagy te magad csinálod meg, vagy fizetsz valakinek, hogy megcsinálja neked. Ha nyomtatásban szeretnéd látni a könyved, akkor egy nyomdát kell megkeresned, és a kéziratot nyomdakész állapotban leadnod nekik. Vannak ugyan nyomdák, akik vállalják az előkészítést is, de valójában nem olyan bonyolult dolog ez, ha használtál már szövegszerkesztő programot, és ez történetesen épp egy olyan terület, ahol tudsz és érdemes spórolni, ha van némi időd meg türelmed.

Apróbetűs: nem, nem azt mondtam, hogy nem kell kicsit képezni magadat hozzá, és nem is azt, hogy mindent tudok a nyomdai előkészítésről és a kiadványszerkesztésről. Viszont ami a regényem nyomdai előkészítéséhez kellett, azt felkutattam, megtanultam.

Hogy megkönnyítsem a dolgod, hoztam is egy sablont, amibe csak be kell másolnod a kéziratod szövegét, és kész is vagy. Majdnem.

Egyeztess a nyomdával

Ez a legfontosabb! Minden nyomdának megvannak a maga előírásai a leadott anyagokkal kapcsolatban, ezt kérdezd meg, és tartsd szem előtt. Fájlformátum (ez általában PDF, amibe  a felhasznált betűtípusok és képek be vannak ágyazva), borítókép, kifutók… Mindent ellenőrizz le kétszer, valamint kérd meg a nyomdát, hogy az elküldött anyagodra nézzenek rá ők is, hogy megfelel-e (ezt jó esetben kérés nélkül is megteszik).

A letölthető sablon

Íme a sablon, A5 méretben készült (148 x 210 mm), ami a könyvnyomtatásban standard formátumok egyike, és regényekhez szerintem épp megfelelő. Van benne öt fejezet blabla, címoldal, ajánlás, szerzői bemutatkozó oldal a végén – ami ebből nem kell, azt nyilván töröld.

Sablon testreszabása

Más méretű könyvet szeretnél? Még nagyobb margót? Wordben az Elrendezés fül alatt találod a Méret és Margók beállításokat, a megnyíló ablakban állíthatod át ezeket. A margók tükrözése be van kapcsolva a sablonban, ezt ne is kapcsold ki, ha kétoldalas nyomtatást tervezel.

Az élőfejet, élőlábat úgy állítottam be, ahogy regényekben gyakran lenni szokott: páros oldalon a szerző neve, páratlanon a könyv címe, fejezet kezdésénél pedig üres. Ha változtatni akarsz rajtuk, kattints bele duplán.

Kész is. Ja, persze, abból indulok ki, hogy tartalmilag és formailag már rég kész a kézirat, sőt, a tördelést is megcsináltad ebben a méretben. Ha nem így van, akkor talán örülni fogsz, hogy hamarosan ezekről is írok majd.

Hogyan adj ki e-könyvet ingyen?

Készítettem egy rövid, de az e-könyvek magánkiadásával kapcsolatban minden lényeges kérdésre választ adó e-könyvet (naná!) a témában, melyet ingyen megkapsz, ha feliratkozol a havi hírlevelemre.

Olvastad már a regényemet?

Az Úton egy harminchoz közeledő, kalandvágyó magyar lány útkereséséről szól, aki a világ végére megy, hogy megtalálja azt, amire valójában vágyik – na, meg még egy csomó kengurut, vombatot, krokodilt, harsányzöld vagy éppen vörös és kietlen ausztrál tájat.

Ha tetszett, oszd meg:

 

One Response

  1. […] kapcsolatos tapasztalataim megosztásának részeként nemrég letölthetővé tettem egy ingyenes Word sablont, amit a kéziratod nyomdai előkészítéséhez használhatsz. Ez azonban már teljesen kész […]

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.